Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби

...
     Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби
Коментари Харесай

Д. Петкова: Страната ни е може би единствената в Европа, в която пациентите нямат достъп до домашно кислородолечение

     
Комисията по взаимоотношение с неправителствени организации и тъжби на жители в Народното събрание обръща взор към хората, нуждаещи се от кислородолечение. Въпроси, по предварителна информация, ще бъдат създавани на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Дали в програмата на Здравното министерство е залегнала тактика за създаване на система за домашно кислородолечение у нас ще попитат от Българско сдружение по белодробни заболявания.

Доцент Диана Петкова от сдружението съобщи за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “, че страната ни е може би единствената в Европа, в която пациентите, които имат потребност от домашно кислородолечение, нямат достъп до такова.

Броят хора, които имат потребност от това лекуване по никакъв начин не е дребен. Кислородолечението има над 150-годишна история и тя е урегулирана в останалите страни от Европейския съюз и в света. У нас пациентите нямат безвъзмезден достъп до това лекуване. Кислородоконцентратори са налични! Има компании, които ги отдават за прилагане или продават на пациентите, само че пациентите, които страдат от тези хронични болести, са с тежка степен на неработоспособност и в недобро финансово положение. Не могат да се разрешат всички от тях да си купят такова устройство и това лимитира техния достъп до лекуване. Грубото към 2000 - 2500 лева коства един кислороден концентратор от най-масово употребяваните в България.

Да не забравяме обаче, че с това не се изчерпва цената, тъй като тези пациенти имат потребност от грижа – квалифицирана и способена грижа вкъщи, която да управлява това лекуване, тъй като всички постулати за лекуване с О2, споделят „ дозирано “ и „ следено “, т.е. - медицински екип, който да следи пациента и резултатите на лекуването в дълготраен проект

В страната няма точни данни какъв брой души се нуждаят от кислородолечение. В научната литература броят на нуждаещите се варира  от 50 - 60 до 200 на 100 000 души население.

Няма институция, която да финансира закупуването на кислородни концентратори нито управлява лекуване всеобщо те разчитат на помощ от околните си. Често това са раковоболните пациенти, които страдат от съпътстващия зной и дефицит на въздух.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР